donderdag 16 april 2009

Minor

Deze minor heeft mij een goed beeld gegeven van de studie illustratie en ik ben nog steeds heel blij dat ik voor animatie heb gekozen.
Illustratie was heel leerzaam en leuk om te doen, ik heb er andere dingen kunnen doen, werken met materialen die ik nog niet eerder had gebruikt, 3-d opstellingen maken etc.
Het vertellen van een verhaal en bekijken wat je wel en niet in beeld moet brengen komt vrij veel overeen met animatie maar ik mis het geluid, de beweging. Illustratie was omschakelen, je moest opeens een bevroren beeld maken terwijl ik helemaal in het proces van beweging en geluid zat.
De dingend ie tijdens deze periode heb geleerd en ontdekt zal ik zeker kunnen gebruiken bij animatie.

Minor: lessen Olivia


Bij deze les moesten we ons verhaal in maximaal 10 beelden overbrengen zonder gebruik te maken van tekst.
Er mnoest eerst worden gekeken wat er uitgebeeld ging worden, ik in al mijn enthousiasme had in storyboard meteen 15 beelden, dat was toch een beetje veel.
In overleg met Oliva heb ik toen mijn gebeurtenis ingekort en een aantal lessen had ik eindelijk een goed storyboard en moest ik gaan bedenken in welke stijl ik mijn verhaal wilde uitbeelden, ik had al een soort comic-tekenstijl dus ik kon best een wat ander materiaal gebruiken dan alleen inkt of pastelverf om het kleur te geven. Ik kwam uit bij waterverf en grijze en witte ecoline, wat allemaal best nieuw voor mij was maar het wat er uit is gekomen vind ik zelf best goed gelukt.
Ik denk dat ik bij deze les ook weer veel heb geleerd van eht materiaal waar ik mee werkte en hoe ik een verhaal kan opbouwen en laten zien zodat het duidelijk overkomt op de kijker. Ik had misschien wat meer kunnen experimenteren met verschillende materialen maar toch heb daar wel en stap in vooruit gedaan.

Minor: lessen Nanne



Onze personages kregen in deze les een uiterlijk, we moesten ze namelijk portreteren!
Het hoofdpersonage moest 2 keer, van voor en zijkant. Deze kwam bij mij in combinatie met een subkarakter op het papier te staan. Ik heb mijn hoofdpersonage uitgewerkt in acryl verf en een keer in houtskool met inkt en waterverf. Het subkarakter heb ik uitgewerkt in waterverf en in houtskool. De andere subkarakters heb ik uitgewerkt met een lino-snede en de andere met een droge naald op een zinken plaat.
Een lino snede had ik wel eens eerder gemaakt maar deze keer was het toch best lastig omdat er details in het gezicht moesten komen, hele fijne lijntjes.
Een droge naald tekening had ik nog nooi gemaakt dus dat was helemaal nieuw, gelukkig werd ik goed geholpen door de docent in de grafiek-werkplaats.
De uiteindelijke tekeningen vind ik heel mooi geworden, ik heb veel geleerd qua schildertechniek, het was voor het eerst sinds het 2e kwartaal vorig jaar dat ik weer echt aan het schilderen was. En ook het uitproberen van de grafiek werkplaats technieken vond ik heel er leuk.
Ik denk dat het enige minpuntje misschien mijn timing was, ik had soms denk wat meer meoten doorwerken want in de laatste week moest ik toch wel veel doen, hoewel ik het wel heb afgekregen had ik het liever iets minder druk gehad in die laatste dagen voor de beoordeling.

Minor: lessen Theo





Bij deze les moesten we een 3-D opstelling maken, dit fotograferen en dat zou dan uiteindelijk de illustratie zijn.
Dit bouwwerkje moest de kern van je verhaal laten zien, een belangrijke gedachte eruit dus of op 1 of andere manier een onderdeel uit je verhaal laten zien.
Na veel schetsen, soms wat afdwalingen kwam ik uiteindelijk op een vrij sterk beeld van een persoon die gevangen zat in een pot/stolp omringt door rook. Zijn vrijheid werd belemmerd en de persoon zat gekweld opgesloten.
Mijn werkproces was goed verlopen en ik kon uiteindelijk bij een eindresultaat komen. Tijdens de schets en en bedenk fase had ik er soms wel wat moeite mee, dan dwaalde ik te ver af en werd het te onbegrijpelijk maar ik heb er iets helders uit kunnen vissen. Hier heb ik veel bijgeleerd over wat overkomt op een kijker, wat moet je toevoegen en ook dat je juist veel kunt weglaten.

Minor: Lessen Bill


Tijdens de lessen van bil hebben zelf pictogrammen moeten maken die aansloten bij onze karakters, ons verhaal, de sfeer daarvan of een voorwerp/gebeurtenis daarin.
Ik vond het in het begin wel een makkelijk les omdat we toen heel conventionele pictogrammen konden maken, dat ging me wel goed af naar mijn eigen idee. Maar naarmate dit derde blok vorderde werd het lastiger omdat je op een speelse, eigen manier pictogrammen moest maken die neit een illustratie zouden worden. dat klinkt vrij simpel maar is echt lastig en ik heb er meer geworsteld en uiteindelijk is het wel wat geworden maar ik denk dat als ik er nog meer mee had kunnen proberen er een beter eindresultaat uit had kunnen komen. Veel vand eze les geleerd op het gebied wat is nu een illustratie, de details die daar heel belangrijk bij zijn, de subtiele aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken.